Trombózis esély csökkentés mákolajjal

A trombózis esetén a szív által „mozgatott” vérkeringés, a vér erekben történő megalvadása miatt az érrendszer valamelyik szakaszában megáll.

A vér megalvadása egy adott szakaszon több tényező függvénye. Trombózis keletkezhet, ha megsérül az érfal, ha érszűkület, érelmeszesedés alakul ki, ha megváltozik a vér áramlása és alvadékonysága. Leszűkült erekben potenciálisan nagyobb az esélye a trombózis kialakulásának. Például ilyen esetben a vörösvérsejtek könnyen összetapadhatnak, vagy az ún. plakkok hamarabb elzárhatják a vér áramlásának az útját.

Trombózis gyakorlatilag az egész testben kialakulhat, mind a vénákban, mind a verőerekben. Ha az agyi verőerekben keletkezik, agyi infarktusról, ha a szív verőerében, szívinfarktusról beszélhetünk...

Verőeres trombózis kialakulására nagyobb az esélye akkor, ha valaki cukorbeteg, magas a koleszterinszintje, túlsúlyos, netán dohányzik. Vénás trombózis abból a szempontból gyakoribb, hogy amennyiben valaki huzamosabb ideig nem mozog, veszélyeztetettebb lesz (pl.: akár egy komoly műtétet követő ágyhozkötöttség alatt).

Önmagában véve, időben kezelve nem halálos betegség, mint azt sokan gondolják. Komoly fenyegetéstől akkor kell tartanunk, amennyiben a keletkező vérrögök eljutnak valamely központi szervbe.

A betegség jellemzően hosszú folyamat eredményeként alakul ki. A tünetek előre nem jelzik, hogy trombózisról van szó, azonban amolyan figyelmeztető jelek lehetnek. Ráadásul a tünetek eltérőek, attól függően, hogy a test mely részében alakult ki érszűkület.

Alsóvégtagok érszűkülete esetén.

Már egy hosszabb séta / járás is teljesen megerőltetőnek tűnik. Ahogy a szűkület tovább terjed, úgy lesz egyre fájdalmasabb a rövidebb idieg tartó mozgás is.

A lábszár visszértágulata.

Bőrelváltozás, vagy a lábujjak között megjelenő gombásodás formájában is jelentkezhet. A nem kezelt, már szemmel is jól látható visszér fizikai megterhelés hatására okozhat trombózist!

A szív ereinek szűkületekekor

Figyelmeztető jel a fizikai igénybevételkor jelentkező mellkasi fájdalom, amely pihenésre mérséklődik, vagy megszűnik teljesen, ám újboli megterhelés esetén ismét jelentkezik. Minél inkább terjed a szűkület, annál inkább fokozódik a fájdalom, már egyre kiseb terhelés hatására is.

A trombózis kialakulása megelőzhető. Biztos, hogy nem mondunk újat a megelőzés módjával: egészséges életmóddal, táplálkozással és mozgással, vagy akár olyan étrendkiegészítők adagolásával, melyekről elmondható, hogy támogatják a szív -és érrendszer egészségét.

Dr. Babai László (a Trombózisközpont főmunkatársa) általános vélekedése szerint: „A visszeres betegségekben bizonyos gyógynövények eltérő szerepeket töltenek be. Egyes fajták erősítik a vénákat, mások gyulladáscsökkentőek, netán vérhigítóként (a vér alvadékonyságát csökkentik) akadályozzák a vérrögök kialakulását.”

A természetgyógyászként is munkálkodó orvos úgy véli, hogy a visszeres-vénás keringési rendellenesség a lábakon alakul ki gyakorta. „A szívnek a gravitáció miatt, lentről jóval „nehezebb” felszívnia a vért. Rossz vénák esetén itt gyűlik fel leghamarabb a folyadék, kitágítva, kanyarulatossá téve a vénákat. Nem ritka a duzzanat és/vagy ödéma kialakulása sem.
Az ilyen vénákban lelassul a véráramlás, a vér alvadására, majd a trombózis kialakulására is nagyobb a valószínűség. Visszeres tágulat esetén a cél az, hogy növeljük a vénák falának rugalmasságát, segítsük a jobb véráramlást, megakadályozzuk a vérrögképződést, megelőzve a trombózis kialakulását.”

Szervezetünk számára a mákszemek jótékony összetevőit megőrző, 100%-os, hidegen sajtolt mákolaj hatásai sokoldalúbbak lehetnek mint azt elsőre gondolnánk.

Természetgyógyászok is ajánlják például a trombózis megelőzésére: „A mákolaj a csontritkulás természetes csodaszere. Érdemes még tudni, hogy elősegítheti a magas vérnyomás csökkenését, kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása, normalizálhatja a vér koleszterinszintjét. Nyugtató hatású, növeli a szellemi teljesítőképességet”- Fogalmaz Kovács József ’Az olajok gyógyító ereje’ c. könyvében [Bp.:Kinizsi nyomda, 2011, 15p.]

A mákolaj azáltal, hogy nyugtatólag hat az idegrendszerre, segítheti a jobb alvást, közvetve bár, de bizonyos értelemben így a trombózis megelőzését is. Napjainkban egyértelmű, hogy a rohanás, a lerövidülő pihenési szakaszok, a feszültség és stressz hosszú távon negatívan kihathat az érrendszer egészségére. Például az egyre nagyobb mértékben jelenlévő stresszhormonok idővel fokozhatják a vérzsírok szintjét, szűkíthetik az ereket, ronthatják a szív működését (ritmuszavarok).

Nem is beszélve arról, hogy a stresszes életet élők a feszültségek levezetése végett gyakran választják a dohányzást, vagy éppen elhízottá válnak azáltal, hogy állandó nassolásba, evésbe „temetkeznek”. Ezáltal növelik a rizikófaktorait a trombózis kialakulásának.

Cserháti Gabriella, életmódtanácsadó szerint a mákolaj vérhigító tulajdonságú, melynek rendszeres fogyasztása hosszútávon megelőzheti a mélyvénás trombózis kialakulását. A mák gazdag aminosavakban, kalciumban, foszforban, vasban, káliumban, B6 -és E-vitaminban. Ezeket az összetevőket a hidegen sajtolt mákolajokban is megtalálni.

A jobb egészség és közérzet elérése érdekében ajánlott napi 1-2 teáskanál mákolajat fogyasztani.

Mákolaj RENDELÉS ➼

Őrségi mákolaj

100%-os Mákolaj

Mannavita Mákolaj 250 ml = 2.971 Ft
Mákolaj 3 x 250 ml = 7.521 Ft
Mannavita Tökmagolaj 250ml = 3.971 Ft
Tovább az összes termékhez
Hidegen Sajtolt MákolajAz általunk forgalmazott Mákolaj 100 %-os tisztaságú.

Mákolaj kúrák

Gyerekeknek MákolajatGYEREKEKNEK
3 - 14 év között

1 -2 kiskanál / nap
3 - 4 kúra évente

Felnőtteknek MákolajFELNŐTTEKNEK
14 - 50 év között

3 - 4 kiskanál / nap
folyamatosan kúra évente

Időseknek Mákolajat50 ÉV FELETT
50 év felett

3 - 4 kiskanál / nap
folyamatosan kúra évente

ÖSSSZES Mákolaj KÚRA

Mákolajos receptek

100 %-os mákolaj
  • Mákosguba
  • Mákoskalács
  • Mákos bejgli mákolajjal
MÁKOLAJ RECEPTEK
Göcseji mákolaj

Fokozd a Csonterősítés csontjaid erején, erősítsd a csontokat Mákolajjal.

Fokozd a Depresszió ellen hangulatodat, a jobb kedvedet Mákolaj segítségével.

Fokozza csontjai egészségét Mákolajjal!

Kiemelt Mákolaj Összetevők / 100g

Kalcium 1438 mg (RDA = 144%)

Magnézium 347 mg

Mangán 2285 mg

Foszfor 870 mg

Vas 10 mg

Telítetlen zsírsav 35g

Tovább a Mákolaj összetevőihez
21 + 1 szuperélelmiszer
46 + 1 SZUPERÉLELMISZER
ingyenes
E-KÖNYV
AZ ÖN NEVE »
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-MAIL »
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérem értesítsenek, ha vannak akciók