Mákolaj Receptek

Mákosguba

Hozzávalók:

- 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt,

- 1/4 cs élesztő,

- 1 dkg só,

- 2-3 dl víz,

- 10 dkg mák,

- 10 dkg mák,

- 1 db bio citrom,

- 10 dkg méz,

- 1.5 l tej.

Az elkészítés első lépéseként a kiöntött liszt közepébe öklünkkel nyomjunk egy kis mélyedést. Ezután belemorzsolhajtuk az élesztőt. Langyos vízzel és kis liszttel keverjük el, és várjuk meg, míg felfut.

Miközben jól meggyúrjuk, belekeverjük a mákolajat is. A tésztának nem szabad se ragadnia, se túl keménynek lennie. Vastag kendővel takarjuk le és hagyjuk nagyjából 2 órát kelni.
Az előre kivajazott tepsibe egy vizes kanállal beleszaggatjuk. A mákot keverjük össze a reszelt citromhéjjal. A tésztát rétegenként szórjuk meg a mákkal, és csurgassuk rá a mézet. Előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig. Igazi ínyencség friss tejjel tálalva.

Mákoskalács

Hozzávalók:

- 75 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,

- 1/2 csomag élesztő,

- kb 4 dl langyos tej vagy víz,

- 10 dkg méz,

- 10 dkg vaj,

- 2-3 ek mákolaj,

- egy csipetnyi só.

Elkészítés: Hasonlóan kezdjük el, mint az előbb a mákosgubával.
„A liszt közepébe öklünkkel kis mélyedést nyomunk. Az élesztőt belemorzsoljuk. Langyos tejjel és kis liszttel elkeverjük és megvárjuk, amíg felfut. Az élesztő felfutása után hozzáadjuk a többi alapanyagot is. Jól meggyúrjuk. A tésztának nem szabad se ragadnia, se túl száraznak lennie. Vastag kendővel letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk. A szépen megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk. Három egyenlő részre osztjuk, mindegyikből hurkát gyúrunk, majd kivajazott tepsibe téve befonjuk és még egyszer kelni hagyjuk. A sütés előtt tejjel, tejföllel vagy tojással megkenjük. A sütőbe egy vízzel teli edényt helyezünk és előmelegítjük. 35-40 percig 190˚C-on szép barnára sütjük. A sütőből kivéve egy rácsra tesszük hűlni.” (forrás: http://szinbiozis.hu)

Paradicsomsaláta mozzarellával és mákolajjal

Hozzávalók:

- 3-4 db nagy húsos paradicsom,

- 100g mozarella, só, bors,

- bazsalikom,

- 4 ek mákolaj,

- 2 ek balzsamecet.

Első lépésként mossuk meg, és szeleteljük fel a paradicsomot. A mozzarelláról csöpögtessük le a levét (a boltokban egyszerű beszerezni, zacskóban, lében tárolva kapható), majd vágjuk apró, finom szeletecskékre. Ha ez megvan, sózzuk, borsozzuk meg.
Utolsó lépésenként haladva: Szórjuk rá a friss bazsalikom levelét, csorgassuk rá a mákolajat és balzsamecetet.

Meggyes-tejszínes frissítő ital mákolajjal

80 dkg friss vagy fagyasztott meggyet turmixoljunk össze 1 vagy 2 dl tejszínnel, 3-4 evőkanál mézzel, és 2-4 evőkanál mákolajjal. Az arányok ízlés szerint variálhatóak, mondjuk ki mennyire szereti a mézet, a mákolajat, vagy akár a tejszínes állagot...

Mákos bejgli mákolajjal

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg sima liszt,

- 25 dkg margarin,

- 1 tojás,

- 2 tojás sárgája,

- 1 dl tej,

- 3 evőkanálnyi cukor(helyettesítsük 1-1,5 evőkanál mézzel, 1 mokkáskanál Steviával)

- 2 dkg élesztő só.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 70 dkg darált mák,

- 1-2 evőkanál mákolaj,

- 43 dkg cukor (= 430g = 430ml) >>> (Helyettesítsük azonos arányban juharsziruppal, vagy 1,5-2 teáskanál Steviával)

- 4,4 dl víz,

- reszelt citromhéj,

- egész fahéj,

- mazsola (ízlés szerint elhagyható),

- 2 dkg vaj,

- 2 evőkanálnyi baracklekvár.

A vízből és a cukorból/cukorpótlókból, a citromhéjjal és a fahéjjal együtt főzzünk szirupot. Ha készen vagyunk, keverjük el benne a diónyi vajat, és vegyük ki belőle a fahéjat.
A mákhoz adjuk hozzá a mazsolát, a mákolajat, és öntsük rá a forró szirupot, dolgozzuk össze a masszát. Ennél a pontnál tegyük bele a baracklekvárt, majd hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral futtassuk fel.
Az átszitált lisztet dolgozzuk össze az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) osszuk 4 egyenlő részre, s az egyes cipókat nyújtsuk téglalap alakúra (kb. A/4-es lap méretűre).
A kihűlt (és ugyancsak kiadagolt) tölteléket kenjük egyenletesen a tésztalapokra. Vigyázzunk arra, hogy a lap egyik hosszanti oldalán maradjon szabadon annyi tészta, amennyivel a tekercset majd le tudjuk ragasztani!
A rövidebb oldalain kicsit hajtsuk vissza a tésztát, majd - a szabadon hagyottal oldalról kezdve - tekerjük fel.
Ezután a bejgliket fektessük tepsibe (ne túl szorosan, mert dagadni/nőni fog!), kenjük meg vékonyan elhabart tojással, majd egy órára tegyük hideg helyre.
Mielőtt a sütőbe kerülnének, több helyen szúrjuk át teljesen a tekercseket, hogy a képződő gőzök ne feszíthessék azokat szét.
A sütőt melegítsük előre 180 Celsius fokra, tegyük bele a bejglit, és ezen a hőmérsékleten kb. 35-40 perc alatt süssük meg. Mielőtt felszeletelnénk, hagyjuk teljesen kihűlni.

Speciális csonterősítő reggelire!

Hozzávalók:

- 1 teáskanál lenmagolaj,

- 2 teáskanál mákolaj,

- 1 teáskanál minőségi almaecet,

- 1 evőkanál mák,

- 3 evőkanál natúr joghurt,

- 1 evőkanál zabkorpa,

- 1 teáskanál utifő maghéj,

- 1/2 alma, apró szeletekre vágva,

- 4 evőkanál tej,

- 2 teáskanál méz,

- 1 evőkanál köles pehely.

Az összetevőket tegyük egy kis tálba és keverjük el egymással. Díszítsük néhány cseppnyi mákolajjal a tetejét, és már fogyaszthatjuk is. 1 addag elkészítése kb. 5 percet vesz igénybe!

Tejfölös uborkasaláta mákolajjal

Hozzávalók két főre:

- 2 db kígyóuborka

- ¾ doboz tejföl

- ¾ doboz natúr joghurt

- 2 evőkanál Alma gyümölcsecet

- 1 evőkanál kapor

- 1 gerezd fokhagyma

- só, frissen őrölt bors

- 1 kiskanál porcukor helyett természetes cukorpótlókat ajánlunk inkább. Pl.: 1 kiskanál méz/1,5 kiskanál juharszirup!!

- 3 evőkanál mákolaj

Az elkészítése gyors és egyszerű! A megtisztított uborkát szeljük vékony szeletekre. A tejfölt keverjük ki a joghurttal, a sóval, a borssal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Végül ezt az egészet keverjük el jól az uborkával.

Mákolajos muffin

Készítsünk hagyományos módon, vagy netán a paleo étrend elveit követve muffinokat, a mákolajat az összedolgozott alapanyagokhoz adjuk hozzá, majd következhet a sütés fázisa.
Ízlés szerint, a kész muffinok mákoljba utólag márogatva is fogyaszthatóak.

+ A legegyszerűbb:

Fogyasszunk mézzel megkent kalács vagy kenyér darabkákat, mákolajba mártogatva/mákolajjal meglocsolva. Egyszerű, finom, és nagyon egészséges!

Mákolaj RENDELÉS ➼

Mákolaj kúrák

Gyerekeknek MákolajatGYEREKEKNEK
3 - 14 év között

1 -2 kiskanál / nap
3 - 4 kúra évente

Felnőtteknek MákolajFELNŐTTEKNEK
14 - 50 év között

3 - 4 kiskanál / nap
folyamatosan kúra évente

Időseknek Mákolajat50 ÉV FELETT
50 év felett

3 - 4 kiskanál / nap
folyamatosan kúra évente

ÖSSSZES Mákolaj KÚRA
Őrségi mákolaj

100%-os Mákolaj

Mannavita Mákolaj 250 ml = 2.971 Ft
Mákolaj 3 x 250 ml = 7.521 Ft
Mannavita Tökmagolaj 250ml = 3.971 Ft
Tovább az összes termékhez
Hidegen Sajtolt MákolajAz általunk forgalmazott Mákolaj 100 %-os tisztaságú.
Göcseji mákolaj

Fokozd a Csonterősítés csontjaid erején, erősítsd a csontokat Mákolajjal.

Fokozd a Depresszió ellen hangulatodat, a jobb kedvedet Mákolaj segítségével.

Fokozza csontjai egészségét Mákolajjal!

Kiemelt Mákolaj Összetevők / 100g

Kalcium 1438 mg (RDA = 144%)

Magnézium 347 mg

Mangán 2285 mg

Foszfor 870 mg

Vas 10 mg

Telítetlen zsírsav 35g

Tovább a Mákolaj összetevőihez
21 + 1 szuperélelmiszer
46 + 1 SZUPERÉLELMISZER
ingyenes
E-KÖNYV
AZ ÖN NEVE »
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-MAIL »
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Mákolaj vélemények

Mákolaj Sikertörténetek

Jobb egészség Mákolaj segítségével

„Sziasztok! A saját tapasztalatom a mákolajjal a következő volt. Tavaly júliusban a T-score értékem -3,01volt, mely egyértelműen azt jelentette, hogy csontritkulásban szenvedek. Elkezdtem fogyasztani a mákolajat, napi 2 evőkanállal. Volt hogy elkevertem pl. mézzel, valami sűrűbb állagú élelmiszerrel, de a lényeg, hogy rendszeresen alkalmaztam.
Balla sándorné | Tác

Még több vélemény a Mákolajról