A mákolaj hatásai a koleszterin-szintre

A koleszterin a szervezetben előforduló zsírok csoportjába tartozik. Lipoproteinnek is nevezik, hiszen zsírokból (lipidek) és fehérjékből (protein) áll. A trigliceridekkel együttesen fontos alotója a sejteket határoló sejtmembránoknak. Hozzájárul bizonyos hormonok, vagy éppen a D-vitamin képződéséhez.
A máj koleszterinből állítja elő, az epehólyagból a bélbe kerülő, az elfogyasztott zsírok emésztésében részt vevő epesavat.

• A mákolaj segíthet normalizálni a vér koleszterinszintjének az értékét!

A vérben lévő összes koleszterin adja a koleszterinszint mennyiségét, melynek az értékét újabban millimol/liter-ben (mmol/l SI-egység) fejezik ki. Megkülönböztetünk HDL (High Density Lipoprotein, a „jó” koleszterin) -és LDL-koleszterint (Low Density Lipoprotein, a „rossz” koleszterin):

- Az LDL-koleszterin a májból egyenesen az erekbe kerül, ahol lerakódva (ha túl sok a „feleslegesen” áramló koleszterin) érelmeszesedéshez, orvosi szakszóval arterioszklerózishoz vezet.

- A HDL-koleszterin „útja fordított”, az erekből a májba jut. Magas HDL-szint mellett az érelmeszesedés kockázata alacsonyabb.

A koleszterinszint sokszor függ bizonyos kockázati tényezőktől, melyek következtében nagyobb valószínűséggel alakulhat ki érelmeszesedés. Ilyen tényező pl. a dohányzás, a túlsúly, a gyorsételek fogyasztása, a cukorbetegség. Továbbá, befolyásolja a táplálkozás során felvett koleszterin mennyisége is.

Orvosi körökben elterjedt az a vélekedés, melyre, a floridai ’Venice-Ocala Heart Institute’ szívsebésze, kardiológusa, Mateo Dayo is felhívja a figyelmet: „Alapvető az LDL -és HDL-koleszterinek kiegyensúlyozása a szervezetben”

• A 100%-os, hidegen sajtolt mákolajról feltételezhető, hogy olaj -és linolsav tartalma támogatja az LDL-koleszterin csökkentését, ugyanakkor növelve a HDL-koleszterin mennyiségét!

A HDL-koleszterin szintjét változatos táplálkozással, például csirkehús, lazac, pisztráng fogyasztásával, vagy rendszeres testmozgással lehet az optimális szinten tartani.

+ Amennyiben egyéb betegség miatt nem tilos, akkor segíthet 1dl rendszeresen fogyasztott, jó minőségű vörösbor is.

Az LDL -és az összkoleszterin megemelkedett értéke egyaránt a koleszterin érfalban történő, minél valószínűbb lerakódásának kedvez. Csökkentve így az érfalak rugalmasságát, növelve az érelmeszesedés, vagy az abból is levezethető szívinfarktus bekövetkezésének a nagyobb kockázatát.

Tudta-e?

A koleszterinszint normálértékét, valamint az LDL és HDL koleszterinek optimális arányát laboratóriumi vizsgálatok során a következőképpen szokták meghatározni:

  • Koleszterin normálértéke: 5,2 mmol/L
  • HDL-koleszterin
    • férfiaknál: 0,9 mmol/L,
    • nőknél: 1,1 mmol/L
  • LDL-koleszterin: 3,4 mmol/L

Mákolaj RENDELÉS ➼

Őrségi mákolaj

100%-os Mákolaj

Mannavita Mákolaj 250 ml = 2.971 Ft
Mákolaj 3 x 250 ml = 7.521 Ft
Mannavita Tökmagolaj 250ml = 3.971 Ft
Tovább az összes termékhez
Hidegen Sajtolt MákolajAz általunk forgalmazott Mákolaj 100 %-os tisztaságú.

Mákolaj kúrák

Gyerekeknek MákolajatGYEREKEKNEK
3 - 14 év között

1 -2 kiskanál / nap
3 - 4 kúra évente

Felnőtteknek MákolajFELNŐTTEKNEK
14 - 50 év között

3 - 4 kiskanál / nap
folyamatosan kúra évente

Időseknek Mákolajat50 ÉV FELETT
50 év felett

3 - 4 kiskanál / nap
folyamatosan kúra évente

ÖSSSZES Mákolaj KÚRA

Mákolajos receptek

100 %-os mákolaj
  • Mákosguba
  • Mákoskalács
  • Mákos bejgli mákolajjal
MÁKOLAJ RECEPTEK
Göcseji mákolaj

Fokozd a Csonterősítés csontjaid erején, erősítsd a csontokat Mákolajjal.

Fokozd a Depresszió ellen hangulatodat, a jobb kedvedet Mákolaj segítségével.

Fokozza csontjai egészségét Mákolajjal!

Kiemelt Mákolaj Összetevők / 100g

Kalcium 1438 mg (RDA = 144%)

Magnézium 347 mg

Mangán 2285 mg

Foszfor 870 mg

Vas 10 mg

Telítetlen zsírsav 35g

Tovább a Mákolaj összetevőihez
21 + 1 szuperélelmiszer
46 + 1 SZUPERÉLELMISZER
ingyenes
E-KÖNYV
AZ ÖN NEVE »
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-MAIL »
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérem értesítsenek, ha vannak akciók